10 důvodů proč navštívit Koreu

Korea skýtá nepřeberné množství krásných míst, nezapomenutelných zážitků a jedinečnou kulturu. 

Když se řekne „Korea„, většinu lidí jako první napadne Severní Korea a korejská válka. Z Asie je mnohem známější vedlejší Japonsko. Korea jako taková se dostala lidem více do povědomí až po zimní olympiádě, která se zde konala v roce 2018. 

Jižní Korea ale není jen o elektronice, kosmetice a K-popu. Představím vám hlavní důvody, proč byste i vy měli tuto zemi zapsat na svůj seznam míst, kam se musíte jednou podívat. 

Navštivte jedinečná historická místa!

PAMÁTKY jsou jedním z hlavních důvodů, které nás lákají k navštěvování cizích krajin. 

Korea oplývá nejen množstvím paláců, kde můžete obdivovat krásnou architekturu, hrobek dávných vládců a pevností, ale také památkami moderními, jako jsou výškové budovy, vyhlídky, rozhledny… O památky v Koreji není nouze.

Najdete zde také několik míst, které jsou zapsány na seznamu Světových dědictví UNESCO

Korea je království hor!

Jižní Korea je ze 70 % tvořená horami, které její lid od dávných věků uctíval. Měli je za posvátné a božské. Chránili zemi a její lid před nebezpečím. Díky nim Korea odolávala mnohým invazím.

Najdete zde mnoho národních parků. A z vrcholků hor se vám naskytne dechberoucí výhled na tuto krásnou zem.

Horská turistika je zde velmi oblíbeným sportem. Pozorování východu slunce na vrcholku jedné z hor je tradiční způsob, jak oslavit příchod nového roku.  

Odpočinte si na písečné pláži!

Korea  je ideálním místem pro dovolené, když se nemůžete rozhodnout, jestli svůj čas chcete trávit turistikou nebo opalováním u moře.

Nejvyhlášenější pláže naleznete v Busanu nebo v Gangneungu

Jedinečný je také ostrov Jeju, který se jako jediná část nalézá v subtropickém pásmu. Ostrov vznikl sopečnou činností a je zařazen mezi Světová dědictví UNESCO. Zajímavostí je, že je také na seznamu nových sedmi divů světa

Zažijte jedinečnou atmosfétu chrámů!

Korea je také velmi spirituální místo. Najdete zde mnoho buddhistických chrámů a svatyň, jejichž atmosféra vás pohltí. 

Budhistické chrámy jsou velmi často spjaté s horami. Stavěly se i na okrajích útesů a vrcholků hor. Stávají se tak poutním místem mnoha Korejců. 

Jedním z neobyčejných kulturních zážitků se může také stát „temple stay“ (pobyt v těchto chrámech). 

Zde se naučíte něco o buddhismu, vyzkoušíte si 108 poklon, některé rituály a naleznete klid v duši. Opravdu si vyzkoušíte jaký je život buddhistického mnicha se vším všudy. Brzkým vstáváním i pokornou zeleninovou stravou. 

Chrámy v Koreji se pro vás stanou jednou z nejčastěji navštěvovaných památek.

Nechte se okouzlit barvami podzimu!

Možná, jako já, nemáte rádi náš český deštivý podzim. V Koreji je ale podzim jedno z nejkrásnějších období v roce. Příjemná teplota vzduchu, neprší a svět kolem vás hraje všemi barvami. 

Podzim zde je úžasně fotogenický. Láká vycházkami do parků a hor. Je to nejlepší čas na celodenní turistické výlety do národních parků, kde se můžete kochat barevnými vyhlídkami na krajinu. 

Krásy podzimu si užijete i ve městě, kde jinanové aleje zbarví ulice do žluta. 

Je to také pravý čas vyrazit na Nami island nedaleko od Soulu, kde se natáčelo několik korejských seriálů a show. Je to ostrov zamilovaných. 

20171021_152230

Zamilujte si růžový svět!

Nejromantičtějším obdobím v roce je jaro. Naplánovat si dovolenou na přesnou dobu, kdy rozkvétají sakury, už je o něco složitější. 

Období dvou-tří týdnů, kdy se svět v Koreji zbarví do růžova, stojí za to. Jsou vyhlášená místa, kam v tento čas míří tisíce lidí, aby si mohli vyfotit tento nádherný pomíjivý okamžik. 

Sakury jsou naprosto všude. Okamžiky, kdy jejich malé růžové okvětní lístky víří ve větru a pokrývají zem, jsou nezapomenutelné. 

Vydejte se na romantickou procházku sakurovou alejí. 

Festivaly všude, kam se podíváte!

Korea je zem festivalů. Po celý rok se máte na co těšit. 

Chcete si v zimě vyzkoušet rybaření na zamrzlém jezeře? Pokud jste milovník krásných květin, tak vám nesmí utéct festival tulipánů nebo leknínů. 

Bahenní festival není zábavou jen pro mladé! Navíc je prospěšný i pro vaši pokožku. 

Chcete spatřit slavné osoby? Vyražte na filmový festival do Busanu!

Láska prochází žaludkem!

Korejská kuchyně sice není tak známá jako japonská, thajská či vietnamská, ale rozhodně má co nabídnout. 

Návštěva restaurace v Koreji je gurmánský zážitek. Ve většině případů se vaše jídlo připravuje přímo před vámi a vy sami jste zapojeni do tohoto procesu. Personál vám vše připraví a vy už si vše sami dovaříte či dogrilujete. Jídlo se tak stává kulturním zážitkem.

Navíc neznám zemi, která by uměla větší divy s kuřecím masem. O smažených korejských kuřecích kouscích mívám sny ještě dnes. Různé variace, různá těstíčka… Korea je kuřecí ráj.

 

Zábava od rána do noci!

 

Korea nabízí neomezenou dávku zábavy ať jste kdekoliv. Velké množství tematických kaváren, PC heren, míst s VR a herními automaty. Zajít můžete také do zábavných parků a v zoo se podívat na pandy. 

V městských parcích si můžete půjčit kolo, nebo vyjet na špaladlech po řece. 

Potřebujete-li si vybít energii, zajděte se vyzpívat na karaoke nebo vybít do batting cage. 

V noci můžete zapadnou do jednoho z mnoha barů nebo protančit noc v klubech. 

20180922_171410

Jedinečná kultura, kterou si zamilujete!

Korejská kultura je opravdu jedinečná. Pokud si myslíte, že je to jen „druhé Japonsko“, tak vás vyvedu z omylu. Korejci se od Japonců opravu v mnohém liší a stejně tak jejich zvyky, myšlení a způsob života. Sice zastávají obdobnou pracovní kulturu s velmi jasnou hierarchií, ale mimo práci jsou Korejci jako vyměněný. 

Velice mě překvapilo, nakolik si dokáží užívat života i maličkostí, nad kterými Evropan jen mávne rukou. 

Nikde jsem neslyšela tolik hlasitých projevů úžasu a nadšení jako právě v Koreji.  Asi nejsilnějším zážitkem, který mi navždy zůstane v srdci bylo sledování festivalu ohňostrojů společně s dalšími tisíci Korejci, kteří při každé nové salvě vzdychaly a  žasly nad krásou na nebi. Korejská kultura mě opravdu naučila více prožívat radosti každodenního života. 

Pojďme společně postupně odkrývat krásy a záhady Jižní Koreje.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *