Haemul Pajeon (해물파전) recept

Haemul Pajeon [hemul padžon] tak by byla správná počeštělá výslovnost. Toto oblíbené a velice snadné korejské jídlo. Můžeme říct, že jde o jakési korejské slané palačinky

Existuje několik různých druhů. Já vám zde přiblížím postup palačinky s mořskými plody, protože patří k mým nejoblíbenějším. Ještě ji také často dělám s kimchi – tedy Kimchi Pajeon (김치전). To je také skvělá volba pro ty z vás, kteří máte rádi pálivá jídla. Postup je úplně stejný, jen místo mořských plodů použijete kimchi.

Ingredience:

Postup:

  • Budeme potřebovat speciální mix korejské mouky (Korean Cripsy Pancake Mix), který můžete snadno zakoupit online ve vybraných českých e-shopech. Různá balení mají i v obchodech Shin Food. Vřele doporučuji jejich návštěvu, budete žasnout nad množstvím potravin, které vůbec neznáte. 
  • Na obrázku vidíte balení, které používám já. Existují samozřejmě i jiná, takže nemusíte mít přesně toto. Já ho ale preferuji z toho důvodu, že těsto je velice křupavé a tím chutná lépe. 
  • Začněte tím, že si nakrájíte jarní cibulku nebo pórek na delší úzké proužky. 
  • Dále je pak potřeba vyprat mořské plody a nakrájet je na menší kousky. Pokud se bojíte, že se plody v těstě na pánvi správně neopečou, můžete je předem uvařit. Já to nedělám, ale je to jedna z možností, jak si budete jistí a pak nemusíte směs na pánvi tak dlouho opékat. 
  • Do mísy nasypeme směs mouky a přidáváme vodu. Správně je uváděno na 500g mouky 800ml studené vody. Já to nikdy neodměřuji. Prostě postupně přidávám obojí, dokud nejsem spokojená s konzistencí těsta, což by mělo být asi tak, jako když děláte klasické palačinky. Pak ještě přidám trochu sojovky. To Korejci běžně nedělají, ale pak hotový pajeon namáčejí při jídle do omáčky zvlášť. 
  • Postupem času jsem si recept sama zjednodušila, aby byl rychlejší a mohla jsme zároveň opékat na více pánví a neřešit, jestli tam mám vše. Takže moje zjednodušená verze spočívá v tom, že mořské plody i pórek či jarní cibulku nasypu so mísy s těstem a pak už jen naběračkou dávám na pánev. V takovém případě ani nepřidávám vejce. Je to dle mého nejsnadnější a rozhodně tím chuť celého jídla nijak nezkazíte.
  • Správný postup by byl na olej nejdříve nandat jarní cibulku/pórek namořenou do těsta, poté ji polít těstem, naklást na to mořské plody, znovu polít těstem a navrch přidat několik lžic rozmíchaného vajíčka. 
  • Přidává se také nakrájená chilli paprička, ale tu vynechávám

 

  • Uznejte sami, že postup je o něco zdlouhavější a když děláte více věcí najednou, tak můžete snadno něco zapomenout, nebo vás to prostě zdržuje. 
  • Ať už si zvolíte snadnou upravenou variantu nebo delší klasický postup, dále pak opékáte na pánvi z obou stran.

A to je celé umění. (Říkala jsem, že to bude snadné)

Podávat můžete samotné nebo s dipem:

  • dvě lžíce sojovky
  • lžíce octu
  • trochu sezamového oleje
  • můžete přidat trochu chilli (rozhodně nemusí být)
  • nakonec pár plátku nakrájené cibule

Přeji dobrou chuť! 🙂

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *