Kimbap (김밥) recept

Kimbap je oblíbené korejské rychlé jídlo. Některým z vás může vizuálně připomínat japonské sushi. Je to asi nejjednodušší korejské jídlo, které si můžete doma snadno udělat a nepotřebujete na něj zvlášť speciální věci. Existuje několik variací a já vám zde představím svoji nejoblíbenější verzi. 

Kimbap si Korejci nejčastěji berou na piknik nebo třeba na horskou turistiku. Byl také mým prvním korejským jídlem,o které jsem se pokoušela. Když jsem to zvládla já, tak se povede i vám.

Ingredience:

Postup:

  • Nejdříve dejte vařit sushi rýži. Pokud ji nemáte, můžete použít jakoukoliv bílou rýži, která trochu lepí. Mezi jasmínovou a basmati bych volila spíše basmati, nebo pokud máte mléčnou rýži na risoto.  Správně se rýže nemá solit, ale já to také dělám, protože rodina je zvyklá na slanější jídla. Ale rozhodně ji nesolte moc, opravdu jen trochu. Při vaření ji moc neodklopujte a nepromíchávejte (aby vám lepila).
  • Zvlášť na pánvičce (nejlépe na olivovém oleji) osmažte pérek nakrájený na úzké delší proužky. Na stejném oleji pak můžete osmažit úzké plátky mrkve. Nic z toho nesolte.
  • Nakonec na pánvi ze dvou rozmíchaných a osolených vajec udělejte slabou omeletu. Tu pak také nakrájejte na proužky. 
  • Vylejte z tuňáka přebytečný olej a dejte ho zvlášť do misky. Přidejte majonézu podle chuti (min. 2-3 lžíce). Nakonec přidejte trochu chilli, podle chuti (i lžička pro některé může být až moc). Pokud nemáte rádi pálivá jídla, můžete chilli úplně vynechat. 
  • Do vařené rýže přidejte trochu sezamového oleje a promíchejte (nemusí být, pokud nemáte). 
  • Kolem sebe si připravte všechny ingredience a  trochu čisté vody v misce.
  • Na rolovací podložku dejte jeden plátek Nori řasy. (Pokud nemáte čtverec a sehnali jste pouze užší obdélníkovou řasu, nevadí. Jeden její konec navlhčete a položte na ní kus další, tím ji prodloužíte.)
  • Řasu pokryjte slabou vrstvou rýže. Horní okraj nechejte volný, abyste na něj později mohli nanést trochu vody, aby se řasa k sobě přilepila. 
  •  Doprostřed rýže nejprve naneste vrstvu tuňáka, může být silnější, záleží na vaší chuti. Poté dále vrstvěte ostatní ingredience po celé šířce. Nesmí toho být zas příliš moc, abyste ti zvládli zabalit. 
  • Naneste vodu na horní okraj a od spodu rolujte. Prsty si hlídejte, aby vám ingredience z rýžové plochy nevypadly na volnou řasu. Rolujte dál i v ruce, abyste ji trochu utáhli. 
  • Nakonec velmi ostrým nožem nakrájejte na úzké kolečka. 

A máte hotovo!

20210306_191439

Přeji dobrou chuť 🙂

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *